Ομοταγής Εκπαίδευση

You are here:

Η ομοταγής εκπαίδευση αποτελεί μία μέθοδο μη τυπικής εκπαίδευσης (non formal education), όπου συνομήλικοι εκπαιδεύουν συνομηλίκους τους μέσα από βιωματικές μεθόδους και διαδραστικές διαδικασίες, σε ποικίλες θεματικές. Στηρίζεται στο ότι ένα άτομο το οποίο βρίσκεται σε μια ηλικιακή, κοινωνική ομάδα, εκπαιδεύει σε μια θεματική άτομα τα οποία βρίσκονται στην ίδια κοινωνική και ηλικιακή ομάδα με αυτό οπότε μπορεί να κατανοήσει τις ανάγκες του και να του μεταδώσει άμεσα και εμπειρικά γνώσεις και δεξιότητες. Στη HelMSIC υπάρχει ένα καταρτισμένο και πιστοποιημένο τμήμα εκπαιδευτών ομοταγούς εκπαίδευσης (tainers) οι οποίοι/ες πραγματοποιούν εκπαιδευτικές δραστηριότητες στα πλαίσια τόσο του εσωτερικού της οργάνωσης προς τα ενεργά μέλη, όσο και προς το εξωτερικό της, εκπαιδεύοντας φοιτητές/τριες Ιατρικής πάνω σε διάφορες θεματικές. Η HelMSIC πραγματοποιεί πληθώρα δράσεων τόσο για την πιστοποίηση νέων εκπαιδευτών, με τη διοργάνωση Training Events με συμμετέχοντες φοιτητές/τριες που σπουδάζουν στην Ελλάδα, αλλά και σε όλον τον κόσμο.

cope (1)
helmsic_ty_410
Untitled design (6)
helmsic_tnts_309
Untitled design (6)
cope (1)

Το Peer Education...

  • Βοηθάει την αλλαγή στάσης και συμπεριφοράς που αποτελεί όραμα πολλών δράσεων μας.
  • Αποτελεί έναν άμεσο τρόπο κάλυψης μιας ανάγκης που εντοπίζουμε, ανεξάρτητα από εξωτερικούς παράγοντες όπως εξωτερικοί συνεργάτες.
  • Ο trainer δεν παίρνει τον ρόλο του teacher. Είναι απλά κάποιος που δημιουργεί ένα safe space για και είναι παράγοντας που καταλύει τη διαδικασία της μάθησης. Οι συμμετέχοντες έχουν ενεργό ρόλο στην εκπαίδευση τους και όλοι μαζί εκπαιδεύουν ο ένας τον άλλο, ανταλλάσσουν απόψεις και βγάζουν συμπεράσματα. 
  • Είναι αναπόσπαστο κομμάτι της HelMSIC και μπορεί να την βοηθήσει να φτάσει τους στόχους της. 
  • Οι peer educators έχουν και οι ίδιοι οφέλη αφου εξελίσσονται και αποκτούν skills όπως leadership, communication skills, adaptability.