O Τομέας Δράσης Δημόσιας Υγείας οραματίζεται την ενδυνάμωση των μελλοντικών επαγγελματιών υγείας, έτσι ώστε να προάγουν και να συνηγορούν υπέρ της πρόληψης και διατήρησης της υγείας της κοινότητας, με τρόπο βασισμένο στις ανάγκες αυτής. Αποτελεί έναν από τους πρώτους Τομείς Δράσης στους οποίους ξεκίνησε να δραστηριοποιείται η HelMSIC και μέσα στα χρόνια ευαισθητοποιεί, εκπαιδεύει και ενημερώνει τόσο άτομα που σπουδάζουν Ιατρική όσο και το ευρύ κοινό για μείζονα ζητήματα Δημόσιας Υγείας, με βάση την επικαιρότητα αυτής κάθε δεδομένη χρονική στιγμή. Έτσι, ανά τα χρόνια άτομα που σπουδάζουν Ιατρική έχουν εκπαιδευτεί ολιστικά σε ζητήματα που αφορούν την Ψυχική Υγεία μέσα από Συνέδρια και Ημερίδες, έχουν ενημερωθεί σε ζητήματα σχετικά με τη Μικροβιακή Αντοχή και έχουν ενημερώσει το ευρύ κοινό για τα εμβόλια και την ανοσοποίηση, καθώς και για τον υγιεινό τρόπο ζωής, τα καρδιαγγειακά και το Σακχαρώδη Διαβήτη.
Δομή
Ο Τομέας Δράσης συντονίζεται πανελληνίως από τον/την Πανελλήνιο/α Υπεύθυνο/η Δημόσιας Υγείας (National Officer on Public Health – NPO), ενώ οι τοπικές αρμοδιότητες μοιράζονται στα άτομα στη θέση του Τοπικού Υπεύθυνου Δημόσιας Υγείας (Local Officers on Public Health – LPOs) τα οποία μεταφέρουν την επικαιρότητα και τη σημασία της Δημόσιας Υγείας στις Τοπικές τους Επιτροπές.
Ακόμα, μέλη του τομέα είναι εκπαιδευτές ομοταγούς εκπαίδευσης πάνω σε ζητήματα Δημόσιας Υγείας (Public Health Trainers), άτομα τα οποία έχουν λάβει ειδική κατάρτιση στη μη τυπική μάθηση ενηλίκων, καθώς και σε θεματικές Δημόσιας Υγείας.
Φυσικά οποιος/α φοιτητής/τρια Ιατρικής το επιθυμεί μπορεί να γίνει μέλος της ομάδας του Τομέα Δράσης.
Θεματικές
Ο Τομέας Δράσης για τη Δημόσια Υγεία πραγματεύεται και ασχολείται με θεματικές που αφορούν τη Δημόσια Υγεία, οι οποίες μπορούν να διακριθούν στις παρακάτω ευρύτερες θεματικές, κάθε μία από τις οποίες συμπεριλαμβάνει άλλες υποθεματικές:
Μικροβιακή Αντοχή
Ανερχόμενες Λοιμώξεις
Παραμελημένες Τροπικές Νόσοι (Neglected Tropical Diseases)
Εμβόλια και Ανοσοποίηση
Καρκίνος – Ευαισθητοποίηση και Πρόληψη
Καρδιαγγειακά Νοσήματα
Σακχαρώδης Διαβήτης
Κατάχρηση Αλκοόλ
Κάπνισμα
Πρωτογενής Πρόληψη
Προαγωγή Ψυχικής Υγείας
Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση
Ψυχική Υγεία Επαγγελματιών Υγείας
Υπηρεσίες Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας
Κατάρριψη Στίγματος γύρω από την Ψυχική Υγεία
Πρωτοβάθμια Υγεία
Καθολική Υγειονομική Κάλυψη
Δωρεά Οργάνων
Προαγωγή Εθελοντικής Προσφοράς Αίματος
Κλιματική Αλλαγή και Επίδραση στην Υγεία
Ενιαία Υγεία (One Health)
Πλανητική Υγεία (Planetary Health)
Βιωσιμότητα Συστημάτων Υγείας απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή
Διεθνή Δίκτυα
Ο Τομέας Δράσης αντιστοιχεί στην Standing Committee on Public Health (SCOPH) της IFMSA και στο Public Health Pillar της EMSA.
Προγράμματα & Δράσεις
Η Δημόσια Υγεία αναμφισβήτητα αποτελεί έναν αναπόσπαστο πυλώνα της υγείας μιας κοινωνίας, η σημασία της οποίας αναδείχτηκε με τον πιο σκληρό τρόπο την περίοδο της πανδημίας. Η HelMSIC μέσω του Τομέα Δράσης της για την Δημόσια Υγεία ήδη από το 2018 διοργανώνει το Health Festival – Πανελλήνιο Συνέδριο Φοιτητών Ιατρικής για την Δημόσια Υγεία.
Στόχος του Health Festival είναι η ευρεία εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής πάνω σε θεματικές οι οποίες άπτονται της επικαιρότητας της Δημόσιας Υγείας και παράλληλα η ευαισθητοποίηση του ευρέως κοινού για αυτά. Η ολιστική προσέγγιση των θεματικών επιτυγχάνεται με την χρήση ποικίλων μεθόδων, όπως ομιλίες, στρογγυλές τράπεζες και πρακτικά workshops. Τέλος, στόχος του συνεδρίου είναι η διάδοση της αποκτηθείσας γνώσης στο γενικό πληθυσμό μέσα από τη δράση δρόμου.
Το 1ο Health Festival με θέμα τα Καρδιαγγειακά Νοσήματα και τον Διαβήτη πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Μάρτιο 2018 στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, της Γενικής Γραμματείας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς, της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης και του Δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς και της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το 2ο Health Festival με θέμα τα Μεταδιδόμενα Νοσήματα πραγματοποιήθηκε online τον Δεκέμβριο 2020 και υπό την αιγίδα του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και Θεσσαλονίκης και των Ιατρικών Σχολών Αθηνών, Πάτρας, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης και Λάρισας.
Το 3o Health Festival με θέμα την Ψυχική Υγεία πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη το Δεκέμβριο 2023 σε συνδιοργάνωση με την 3η Υγειονομική Περιφέρεια Ελλάδος υπό την αιγίδα όλων των Ιατρικών Σχολών της χώρας, της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Δήμου Θεσσαλονίκης και των Ιατρικών Συλλόγων Αθήνας και Έβρου.
Το Health Festival περιλαμβάνει ευρεία ποικιλία μεθόδων, όπως:
- Στρογγυλές τράπεζες από επιστήμονες καταρισμένους στη θεματική επικέντρωσης του συνεδρίου
- Πρακτικά Workshops
- Trainings από ειδικούς εκπαιδευτές ομοταγούς εκπαίδευσης της HelMSIC
- Διαδραστικές μεθόδους, όπως debates, open space discussions και άλλα
- Ενεργός εμπλοκή των φοιτητών Ιατρικής με παρουσία τους στις στρογγυλές τράπεζες, στα posters και στις ελεύθερες ανακοινώσεις
Τέλος, αναγνωρίζοντας ότι η Δημόσια Υγεία έχει επίκεντρο την κοινότητα και την ενδυνάμωση του γενικού πληθυσμού, το Health Festival κορυφώνεται με τη διεξαγωγή δράσης δρόμου η οποία αποσκοπεί στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του ευρέος κοινού στην εκάστοτε θεματική επικέντρωσης.
Το Health Festival δε θα γινόταν πραγματικότητα χωρίς τους εξωτερικούς συνεργάτες του Συνεδρίου που με την πολύτιμη υποστήριξή τους συνέβαλαν στην ποιοτική και απρόσκοπτη διεξαγωγή του συνεδρίου. Πιο συγκεκριμένα μέλη ΔΕΠ όλων των Ιατρικών Σχολών της χώρας, γιατροί μέλη ΕΣΥ και λοιπό επιστημονικό προσωπικό που έχει σε βάθος γνώση της εκάστοτε θεματικής επικέντρωσης του συνεδρίου. Ακόμα, πολύτιμη είναι η συμβολή των οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών για τη συμμετοχή τους σε ομιλίες και στη δράση δρόμου του συνεδρίου. Τέλος, τίποτα δε θα γινόταν πραγματικότητα χωρίς τη βοήθεια και την υποστήριξη των φορέων υπό την αιγίδα των οποίων πραγματοποιήθηκε το συνέδριο, την υποστήριξη της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Ελλάδος.
Η Ψυχική Υγεία βρίσκεται στο προσκήνιο σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Η τελευταία δεκαετία έχει δει πρωτοφανή αύξηση του ενδιαφέροντος και της ευαισθητοποίησης του κοινού για την ψυχική του υγεία, καθώς η αξία της στη συνολική ευεξία ενός ατόμου έχει αρχίσει να γίνεται κατανοητή.
Είναι γεγονός ότι και οι επαγγελματίες υγείας αντιμετωπίζουν μία άκρως επιβαρυμένη καθημερινότητα που τους φέρνει αντιμέτωπους με πληθώρα διαταραχών ψυχικής υγείας, καθώς και το στίγμα και προκαταλήψεις για αυτές τις παθήσεις, σύμφωνα με δεδομένα του Βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).
Η HelMSIC, θέτοντας ως θεματική επικέντρωσης της για την θητεία 2022/23 και 2023/24 την Ψυχική Υγεία και αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που έχουν οι φοιτητές Ιατρικής, ως μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας, στοχεύει στο να ενημερώσει για την πολυδιάστατη φύση των διαταραχών της καθώς και να ευαισθητοποιήσει τους φοιτητές Ιατρικής σχετικά με τα προβλήματα που οι ίδιοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.
Για αυτόν το λόγο πραγματοποιήθηκε το Νοέμβριο του 2022 η Ημερίδα Ψυχικής Υγείας, η οποία περιλάμβανε:
- Εκπαιδευτικές ομιλίες από ειδικούς και μέλη ΔΕΠ
- Διαδραστικές ομιλίες με εμπλοκή του κοινού και ανταλλαγή απόψεων
- Ανοιχτή συζήτηση (Open Space Discussion)
- Μέθοδος ανασκόπησης (Reflection)
Η ημερίδα Ψυχικής Υγείας στοχεύει συγκεκριμένα στα εξής:
- Εκπαίδευση των συμμετεχόντων πάνω στην Ψυχική Υγεία και στα προβλήματα που οι ίδιοι θα κληθούν να αντιμετωπίσουν ως μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας
- Εκπαίδευση των φοιτητών επιστημών υγείας σε τρόπους αναγνώρισης και αντιμετώπισης των προβλημάτων Ψυχικής Υγείας που ενδέχεται να τους επιβαρύνουν. Αυτό περιλαμβάνει και την εξοικείωση με γραμμές υποστήριξης, καθώς και το πότε να απευθυνθούν σε αυτές.
- Κατανόηση του φαινομένου του στίγματος γύρω από τις παθήσεις της Ψυχικής Υγείας και κατάρριψη τυχόν εσωτερικευμένου στίγματος που μπορεί να φέρουν οι συμμετέχοντες.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με μέλη ΔΕΠ και υγειονομικό προσωπικό των Πανεπιστημιακών Ψυχιατρικών Κλινικών της χώρας, εργαζόμενα άτομα σε υποστηρικτικές δομές των πανεπιστημίων, καθώς και ειδικευόμενοι, ειδικοί γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας, η ψυχική υγεία των οποίων πλήττεται καθημερινά και επιβαρύνθηκε ιδιαίτερα κατά την πανδημία της COVID-19.
Η αιμοδοσία αποτελεί μία από τις πιο απλές μορφές εθελοντικής προσφοράς προς τα άλλα άτομα και σημαντική πτυχή της Δημόσιας Υγείας, καθώς αποτελεί μία δράση που αφορά την προαγωγή της υγείας σε επίπεδο κοινότητας.
Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, τον αντίκτυπο που μπορεί να έχει μία τόσο απλή πράξη στη ζωή εώς και 3 ανθρώπων, η HelMSIC διοργανώνει εθελοντικές αιμοδοσίες σε συνεργασία με Τμήματα Αιμοδοσίας των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της χώρας και άλλες εθελοντικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στις διάφορες Ιατρικές Σχολές.
Μέχρι στιγμής, εθελοντικές αιμοδοσίες έχουν πραγματοποιηθεί στις Τοπικές Επιτροπές Θεσσαλονίκης, Λάρισας και Πάτρας.
Μέσα από τις αιμοδοσίες η HelMSIC στοχεύει στην:
- Η προαγωγή του αισθήματος του προσφέρειν σε άτομα που το έχουν ανάγκη
- Η ευαισθητοποίηση του φοιτητικού κοινού γύρω από τη σημασία και τα οφέλη της εθελοντικής αιμοδοσίας