Ο Τομέας Δράσης Διαπολιτισμικότητας οραματίζεται την διαμόρφωση μελλοντικών επαγγελματιών υγείας με ανοιχτούς ορίζοντες, χωρίς πρότυπα και προκαταλήψεις, που δρουν υπέρ της υγεία, και μαθαίνουν πώς να βελτιώνονται και να βελτιώνουν σε ένα ευρύτερο πολιτισμικό πλαίσιο.
Σκοπός του Τομέα είναι η προώθηση της διαπολιτισμικής κατανόησης μέσω της αλληλεπίδρασης φοιτητών Ιατρικής από όλο τον κόσμο και η εξοικείωση των φοιτητών Ιατρικής με συστήματα Υγείας και διαφορετικά επίπεδα παροχής ιατρικής περίθαλψης άλλων χωρών.
Σε αυτό το πλαίσιο δραστηριοποιείται κατά κύριο λόγο υπό το πρίσμα της κινητικότητας, την επαφή με διαφορετικά πολιτισμικά πλαίσια, τόσο σε επίπεδο διαπροσωπικό όσο και σχετικά με ζητήματα που αφορούν την Υγεία και την εκπαίδευση.
Δραστηριοποιείται από την δημιουργία της HelMSIC, το 1958, οργανώνοντας τις πρώτες κλινικές ανταλλαγές στο Βερολίνο και συμμετέχοντας στα Exchanges’ Officers Meetings της IFMSA σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Από το 1958 μέχρι σήμερα ο τομέας δραστηριοποιείται με δύο προγράμματα κινητικότητας πρεσβεύοντας την διαπολιτισμικότητα και την διερεύνηση της Ιατρικής Εκπαίδευσης ανά τον κόσμο.
Δομή
Ο Τομέας Δράσης συντονίζεται πανελληνίως από δύο Πανελλήνιους Υπευθύνους Διαπολιτισμικότητας (National Exchange Officer for outgoings & incomings – NEO-in & NEO-out), ενώ οι τοπικές αρμοδιότητες μοιράζονται στα άτομα στη θέση των Τοπικών Υπευθύνων Διαπολιτισμικότητας (Local Officer on Professional Exchanges for outgoings & incomings – LEO-in & LEO-out) οι οποίοι/-ες διοργανώνουν σε τοπικό επίπεδο τα προγράμματα κινητικότητας, εκπαιδεύονται και εκπαιδεύουν σε θεματικές διαπολιτισμικότητας και Παγκόσμιας υγείας.
Ακόμα, μέλη του τομέα είναι εκπαιδευτές ομοταγούς εκπαίδευσης πάνω σε ζητήματα Διαπολιτισμικότητας, άτομα τα οποία έχουν λάβει ειδική κατάρτιση στη μη τυπική μάθηση ενηλίκων, καθώς και σε θεματικές Διαπολιτισμικότητας.
Φυσικά οποιος/α φοιτητής/τρια Ιατρικής το επιθυμεί μπορεί να γίνει μέλος της ομάδας του Τομέα Δράσης.
Θεματικές
Ο Τομέας Δράσης της Διαπολιτισμικότητας, πραγματεύεται και ασχολείται με θεματικές που αφορούν την κινητικότητα και την διαπολιτισμικότητα και την Παγκόσμια Υγεία.
Αυτές διακρίνονται σε όλες τις παρακάτω, μαζί με τις αντίστοιχες υποθεματικές τους:
Ταξιδιωτική Υγεία
Κοινωνικοί ρυθμιστές υγείας
Παγκόσμιες Απειλές για την Υγεία
Παγκόσμια ασφάλεια Υγείας
Καθολική Υγειονομική Κάλυψη
Συστήματα Υγείας
Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
Διαπολιτισμική κατανόηση
Cultural Shock
Διαπολιτισμικότητα στην Υγεία
Μία από τις πιο κεντρικές θεματικές του τομέα, καθώς σε αυτή στηρίζονται και τα προγράμματά του, Κλινικές Ανταλλαγές και Twinning Project.
Διεθνή Δίκτυα
Ο Τομέας Δράσης αντιστοιχεί στην Standing Committee on Professional Exchanges (SCOPE) της IFMSA και στο European Integration and Culture Pillar της EMSA.
Προγράμματα & Δράσεις
H HelMSIC, ως μέλος της ΙFMSA, διοργανώνει το πρόγραμμα των Κλινικών και Ερευνητικών Ανταλλαγών μεταξύ φοιτητών Ιατρικής από όλο τον κόσμο, παρέχοντας μια μοναδική ευκαιρία για τους φοιτητές Ιατρικής των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας, αυτή της κλινικής ή ερευνητικής άσκησης στο εξωτερικό.
Κάθε χρόνο, περίπου 200 φοιτητές ιατρικής στην Ελλάδα, ταξιδεύοντας σε μία από τις διαθέσιμες για το τρέχον έτος χώρες, πραγματοποιούν κλινική ή ερευνητική άσκηση σε μια χώρα του εξωτερικού. Το πρόγραμμα εμβαθύνει σε ποικίλα πεδία της Ιατρικής, διευρύνει τις γνώσεις των φοιτητών και τους εισάγει σε νέες οπτικές, προσεγγίσεις άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος σε διαφορετικά συστήματα υγείας.
Σε μία Ερευνητική Ανταλλαγή ο/η φοιτητής/τρια συμμετέχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα ενός εργαστηρίου, με αντικείμενο που εμπίπτει σε βασική, προκλινική ή κλινική έρευνα (πχ Βιολογία, Βιοχημεία, Φυσιολογία, Επιδημιολογία κλπ).
Σε μία Κλινική Ανταλλαγή ο/η φοιτητής/τρια ασκείται σε μία κλινική πανεπιστημιακού νοσοκομείου μεταξύ των επιλογών του, εξασκώντας τις κλινικές του δεξιότητες και γνωρίζοντας το σύστημα υγείας της χώρας υποδοχής.
Ταυτόχρονα, ο/η φοιτητής/τρια συμμετέχει σε δραστηριότητες πολιτισμικού χαρακτήρα (social program) μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του προγράμματος Ανταλλαγών. Μέσα από δραστηριότητες και εκδρομές, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν τον τρόπο ζωής των φοιτητών Ιατρικής της χώρας που επισκέπτονται και εξοικειώνονται με τη διαπολιτισμική κατανόηση, συμπληρώνοντας έτσι την εμπειρία της Ανταλλαγής. Τέλος μια ανταλλαγή δίνει στον/τη φοιτητή/τρια Ιατρικής τη δυνατότητα να ταξιδέψει, να γνωρίσει συνομηλίκους του, να αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες γνωρίζοντας παράλληλα ένα διαφορετικό πολιτισμό και κερδίζοντας μία εμπειρία ζωής!
Trainings προετοιμασίας παρέχουν τις απαραίτητες γνώσεις ώστε τελικά οι φοιτητές να αποκομίσουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από μία ερευνητική ανταλλαγή.
Το πρόγραμμα των κλινικών και ερευνητικών ανταλλαγών είναι διμερές, δηλαδή για κάθε φοιτητή Ιατρικής από την Ελλάδα που πηγαίνει ανταλλαγή δεχόμαστε έναν φοιτητή Ιατρικής από το εξωτερικό για να πραγματοποιήσει την ανταλλαγή του στην χώρα μας!
Incomings
Με τον όρο “incomings” η IFMSA περιγράφει τους/τις εισερχόμενους/ες φοιτητές/τριες που θα πραγματοποιήσουν για ένα μήνα κλινική ή ερευνητική άσκηση σε κάποια Τοπική Επιτροπή. Η κατανομή τους στις Τοπικές Επιτροπές γίνεται πανελληνίως και εξαρτάται από την υποβολή σχετικής αίτησης (Application Form).
Outgoings
Φοιτητές/τριες που σπουδάζουν σε Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας που θα πραγματοποιήσουν μία κλινική ή ερευνητική ανταλλαγή σε κάποια χώρα της επιλογής τους μετά από την πραγματοποίηση Εξετάσεων Αγγλικής γλώσσας. Με τα αποτελέσματα των εξετάσεων γίνεται η κατανομή των συμβολαίων αναλόγως της βαθμολογίας και της συμμετοχής των φοιτητών στο πρόγραμμα των ανταλλαγών ως Contact Person ή Host.
Στόχοι
Στόχοι των κλινικών ανταλλαγών είναι:
- Ανάπτυξη κλινικών δεξιοτήτων και απόκτηση γνώσεων μέσω της πρακτικής άσκησης.
- Γνωριμία, συνεργασία και αλληλεπίδραση με φοιτητές Ιατρικής και επαγγελματίες υγείας από διαφορετικούς πολιτισμούς.
- Γνωριμία με διαφορετικά συστήματα υγείας και παροχής υγείας.
- Διαπολιτισμική κατανόηση.
- Διεύρυνση οριζόντων, γνωριμία και εξοικείωση με τη διαφορετική κουλτούρα και τρόπο ζωής, τα έθιμα και τις παραδόσεις της εκάστοτε χώρας.
Οι στόχοι των ερευνητικών ανταλλαγών είναι:
- Η εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής στη βασική, κλινική και προκλινική έρευνα και τη μεθοδολογία της
- Η απόκτηση εμπειρίας σε επιστημονικά πεδία τρέχουσας έρευνας της επιλογής τους.
- Η διεύρυνση γνωστικών οριζόντων σε ερευνητικά πεδία, βασικές ηθικές αρχές και δεοντολογίας
- Διαπολιτισμική κατανόηση
- Διεύρυνση οριζόντων, γνωριμία και εξοικείωση με τη κουλτούρα και τρόπο ζωής, τα έθιμα και τις παραδόσεις της εκάστοτε χώρας.
CPs & Hosts
Contact Person
Κατά την περίοδο που οι φοιτητές αυτοί βρίσκονται στη χώρα μας (incomings), υπάρχουν άτομα που τους καθοδηγούν, τους παραλαμβάνουν από το σημείο της πόλης όπου φτάνουν (σταθμός/αεροδρόμιο κλπ.), τους γνωρίζουν στον υπεύθυνο καθηγητή της κλινικής ή τους εργαστηρίου και τους ξεναγούν στην πόλη! Με λίγα λόγια, οι CPs είναι φοιτητές που σπουδάζουν σε κάποια Ιατρική Σχολή της Ελλάδας και βοηθούν φοιτητές Ιατρικής απ’ όλο τον κόσμο κατά την προσαρμογή τους στην πόλη, αποκτώντας γνώσεις, εμπειρίες, φίλους αλλά και επιπλέον πόντους για τις Εξετάσεις Ανταλλαγών.
Host
Κατά την περίοδο της ανταλλαγής, μπορεί ένας/μία φοιτητής/τρια από τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας να φιλοξενήσει ένα/μία φοιτητή/τρια από το εξωτερικό και να γνωρίσει ολοκληρωτικά μια άλλη κουλτούρα, να εξασκήσει τα αγγλικά σου, ενώ παράλληλα δοκιμάζει την εμπειρία της συγκατοίκησης. Έτσι, ο/η εισερχόμενος/η φοιτητής/τρια θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από πρώτο χέρι την ελληνική φιλοξενία και να νιώσει καλοδεχούμενος στη χώρα μας.
Η HelMSIC, ως μέλος της EMSA, διοργανώνει το Twinning Project μεταξύ των Ιατρικών Σχολών μελών της EMSA.
To πρόγραμμα προσφέρει τη μοναδική εμπειρία στους φοιτητές Ιατρικής της Ελλάδας, μιας εκπαιδευτικής εβδομάδας στο εξωτερικό φιλοξενούμενοι από τους φοιτητές Ιατρικής της χώρας προορισμού!
Το Twinning Project λοιπόν στοχεύει:
- Στην εκπαίδευση και απόκτηση δεξιοτήτων πάνω στη θεματική ενότητα, ιατρικού περιεχομένου, που έχει επιλεγεί.
- Στη γνωριμία με το σύστημα υγείας ή και την έρευνα στης χώρα υποδοχής.
- Στη διαπολιτισμική εκπαίδευση των συμμετεχόντων και την επαφή τους με τα κοινωνικά δεδομένα και τις συνήθειες των φοιτητών Ιατρικής της χώρας υποδοχής
- Στην κατανόηση της Ευρωπαϊκής κουλτούρας, μέσω της επαφής με την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά των δύο χωρών.
Κάθε φορά, 10-15 φοιτητές από μία Ιατρική Σχολή της Ελλάδας και ο ίδιος αριθμός φοιτητών από την Ιατρική Σχολή μιας άλλης ευρωπαϊκής πόλης συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες των 2 Ιατρικών Σχολών αντιστοιχίζονται μεταξύ τους και γίνονται “twins”. Αρχικά, στο πρώτο στάδιο του προγράμματος, επικοινωνούν και γνωρίζονται καλύτερα μεταξύ τους διαδικτυακά. Στο επόμενο στάδιο, παίρνουν μέρος σε ένα δομημένο, κοινό για όλη την ομάδα, εκπαιδευτικό πρόγραμμα πάνω σε μία κεντρική θεματική, καθώς και σε δραστηριότητες πολιτισμικού χαρακτήρα με στόχο να γνωρίσουν τη χώρα υποδοχής και να αλληλεπιδράσουν μεταξύ τους. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μετά από ένα χρονικό διάστημα στην άλλη χώρα αυτή τη φορά, κάτι που αποτελεί το τρίτο και τελευταίο στάδιο του προγράμματος.
Μέσα από τη διαδικασία της αδελφοποίησης, της γνωριμίας με τους/τις φοιτητές/τριες της αντίστοιχης Ιατρικής Σχολής αλλά και της ενίσχυσης του αισθήματος ομάδας μεταξύ των συμμετεχόντων, μεγιστοποιείται το όφελος της συμμετοχής στο πρόγραμμα. Οι συμμετέχοντες/χουσες έρχονται σε επαφή με τους κατοίκους μιας διαφορετικής χώρας, με την κουλτούρα και τον πολιτισμό της, ενώ παράλληλα αποκτούν νέες γνώσεις πάνω σε μια θεματική. Έτσι, αναπτύσσουν νέες δεξιότητες και εξελίσσονται ως άτομα αλλά και ως μελλοντικοί επαγγελματίες υγείας που θα κληθούν να λειτουργήσουν στο μέλλον σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με Μέλη ΔΕΠ των Ιατρικών Σχολών, καθώς και άλλες Φοιτητικές Οργανώσεις που συμβάλουν στη δόμηση μίας ακόμη πιο ολοκληρωμένης εμπειρίας για τους/τις συμμετέχοντες/ουσες.