Ο Τομέας Δράσης Έρευνας οραματίζεται την ανάδειξη των μελλοντικών επαγγελματιών υγείας σε ικανούς ερευνητές, έτοιμους να συμβάλλουν στην πρόοδο της επιστήμης, και διακατεχόμενους από τις αρχές της συνεργατικότητας και κοινωνικής υπευθυνότητας.
Σκοπός του Τομέα Δράσης είναι η παροχή στους φοιτητές Ιατρικής πρόσβασης στη διαδικασία της έρευνας και η κατάρτισή τους ως προς τις σχετικές γνώσεις και τις δεξιότητες που αφορούν την ορθή διεξαγωγή και την προώθησή της. Ταυτόχρονα, υπό το πρίσμα της κινητικότητας των φοιτητών Ιατρικής, αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των επαγγελματιών υγείας, έτσι ώστε να επιτελέσουν ερευνητικό έργο σε διεθνές επίπεδο σε κλίμα διαπολιτισμικής κατανόησης.
Δομή
Ο Τομέας Δράσης συντονίζεται πανελληνίως από δύο Πανελλήνιους Υπευθύνους Έρευνας (National Research Exchange Officer for outgoings & incomings – NORE-in & NORE-out), ενώ οι τοπικές αρμοδιότητες μοιράζονται στα άτομα στη θέση των Τοπικών Υπευθύνων Έρευνας (Local Officer on Research Exchanges for outgoings & incomings – LORE-in & LORE-out) οι οποίοι/-ες διοργανώνουν σε τοπικό επίπεδο τα προγράμματα κινητικότητας, εκπαιδεύονται και εκπαιδεύουν σε θεματικές έρευνας και ερευνητικής εκπαίδευσης.
Ακόμα, μέλη του τομέα είναι εκπαιδευτές ομοταγούς εκπαίδευσης πάνω σε ζητήματα Έρευνας, άτομα τα οποία έχουν λάβει ειδική κατάρτιση στη μη τυπική μάθηση ενηλίκων, καθώς και σε θεματικές Έρευνας.
Φυσικά όποιος/α φοιτητής/τρια Ιατρικής το επιθυμεί μπορεί να γίνει μέλος της ομάδας του Τομέα Δράσης.
Θεματικές
Ο Τομέας Δράσης Έρευνας πραγματεύεται και ασχολείται τόσο με θεωρητικές γνώσεις, όσο και πρακτικές δεξιότητες, θίγει θεματικά την εκπαίδευση ως προς την ερευνητική διαδικασία. Ακόμα, ασχολείται με την προώθηση της έρευνας και την εξασφάλιση πρόσβασης στα ερευνητικά δεδομένα και αποτελέσματα. Αυτές οι θεματικές διακρίνονται σε όλες τις παρακάτω, μαζί με τις αντίστοιχες υποθεματικές τους:
Critical appraisal
Research methodology
Research question
Types of research
Open Access
Research Ethics
Science Literacy
Open Science
Responsible research and innovation
Gender based medicine and equity in research – inclusivity in research
Social accountability in research
The use of artificial intelligence in research
Διαπολιτισμική Κατανόηση
Διαπολιτισμική Εκπαίδευση
Ταξιδιωτική Υγεία
Academic quality on Research Exchanges
Διεθνή Δίκτυα
Ο Τομέας Δράσης αντιστοιχεί στην Standing Committee on Research Exchanges (SCORE) της IFMSA και στο Medical Science Pillar της EMSA.
Προγράμματα & Δράσεις
H HelMSIC, ως μέλος της ΙFMSA, διοργανώνει το πρόγραμμα των Κλινικών και Ερευνητικών Ανταλλαγών μεταξύ φοιτητών Ιατρικής από όλο τον κόσμο, παρέχοντας μια μοναδική ευκαιρία για τους φοιτητές Ιατρικής των Ιατρικών Σχολών της Ελλάδας, αυτή της κλινικής ή ερευνητικής άσκησης στο εξωτερικό.
Κάθε χρόνο, περίπου 200 φοιτητές ιατρικής στην Ελλάδα, ταξιδεύοντας σε μία από τις διαθέσιμες για το τρέχον έτος χώρες, πραγματοποιούν κλινική ή ερευνητική άσκηση σε μια χώρα του εξωτερικού. Το πρόγραμμα εμβαθύνει σε ποικίλα πεδία της Ιατρικής, διευρύνει τις γνώσεις των φοιτητών και τους εισάγει σε νέες οπτικές, προσεγγίσεις άσκησης του ιατρικού επαγγέλματος σε διαφορετικά συστήματα υγείας.
Σε μία Ερευνητική Ανταλλαγή ο/η φοιτητής/τρια συμμετέχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα ενός εργαστηρίου, με αντικείμενο που εμπίπτει σε βασική, προκλινική ή κλινική έρευνα (πχ Βιολογία, Βιοχημεία, Φυσιολογία, Επιδημιολογία κλπ).
Σε μία Κλινική Ανταλλαγή ο/η φοιτητής/τρια ασκείται σε μία κλινική πανεπιστημιακού νοσοκομείου μεταξύ των επιλογών του, εξασκώντας τις κλινικές του δεξιότητες και γνωρίζοντας το σύστημα υγείας της χώρας υποδοχής.
Ταυτόχρονα, ο/η φοιτητής/τρια συμμετέχει σε δραστηριότητες πολιτισμικού χαρακτήρα (social program) μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του προγράμματος Ανταλλαγών. Μέσα από δραστηριότητες και εκδρομές, οι συμμετέχοντες ανακαλύπτουν τον τρόπο ζωής των φοιτητών Ιατρικής της χώρας που επισκέπτονται και εξοικειώνονται με τη διαπολιτισμική κατανόηση, συμπληρώνοντας έτσι την εμπειρία της Ανταλλαγής. Τέλος μια ανταλλαγή δίνει στον/τη φοιτητή/τρια Ιατρικής τη δυνατότητα να ταξιδέψει, να γνωρίσει συνομηλίκους του, να αποκτήσει γνώσεις και δεξιότητες γνωρίζοντας παράλληλα ένα διαφορετικό πολιτισμό και κερδίζοντας μία εμπειρία ζωής!
Trainings προετοιμασίας παρέχουν τις απαραίτητες γνώσεις ώστε τελικά οι φοιτητές να αποκομίσουν το μεγαλύτερο δυνατό όφελος από μία ερευνητική ανταλλαγή.
Το πρόγραμμα των κλινικών και ερευνητικών ανταλλαγών είναι διμερές, δηλαδή για κάθε φοιτητή Ιατρικής από την Ελλάδα που πηγαίνει ανταλλαγή δεχόμαστε έναν φοιτητή Ιατρικής από το εξωτερικό για να πραγματοποιήσει την ανταλλαγή του στην χώρα μας!
Incomings
Με τον όρο “incomings” η IFMSA περιγράφει τους/τις εισερχόμενους/ες φοιτητές/τριες που θα πραγματοποιήσουν για ένα μήνα κλινική ή ερευνητική άσκηση σε κάποια Τοπική Επιτροπή. Η κατανομή τους στις Τοπικές Επιτροπές γίνεται πανελληνίως και εξαρτάται από την υποβολή σχετικής αίτησης (Application Form).
Outgoings
Φοιτητές/τριες που σπουδάζουν σε Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας που θα πραγματοποιήσουν μία κλινική ή ερευνητική ανταλλαγή σε κάποια χώρα της επιλογής τους μετά από την πραγματοποίηση Εξετάσεων Αγγλικής γλώσσας. Με τα αποτελέσματα των εξετάσεων γίνεται η κατανομή των συμβολαίων αναλόγως της βαθμολογίας και της συμμετοχής των φοιτητών στο πρόγραμμα των ανταλλαγών ως Contact Person ή Host.
Στόχοι
Στόχοι των κλινικών ανταλλαγών είναι:
- Ανάπτυξη κλινικών δεξιοτήτων και απόκτηση γνώσεων μέσω της πρακτικής άσκησης.
- Γνωριμία, συνεργασία και αλληλεπίδραση με φοιτητές Ιατρικής και επαγγελματίες υγείας από διαφορετικούς πολιτισμούς.
- Γνωριμία με διαφορετικά συστήματα υγείας και παροχής υγείας.
- Διαπολιτισμική κατανόηση.
- Διεύρυνση οριζόντων, γνωριμία και εξοικείωση με τη διαφορετική κουλτούρα και τρόπο ζωής, τα έθιμα και τις παραδόσεις της εκάστοτε χώρας.
Οι στόχοι των ερευνητικών ανταλλαγών είναι:
- Η εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής στη βασική, κλινική και προκλινική έρευνα και τη μεθοδολογία της
- Η απόκτηση εμπειρίας σε επιστημονικά πεδία τρέχουσας έρευνας της επιλογής τους.
- Η διεύρυνση γνωστικών οριζόντων σε ερευνητικά πεδία, βασικές ηθικές αρχές και δεοντολογίας
- Διαπολιτισμική κατανόηση
- Διεύρυνση οριζόντων, γνωριμία και εξοικείωση με τη κουλτούρα και τρόπο ζωής, τα έθιμα και τις παραδόσεις της εκάστοτε χώρας.
CPs & Hosts
Contact Person
Κατά την περίοδο που οι φοιτητές αυτοί βρίσκονται στη χώρα μας (incomings), υπάρχουν άτομα που τους καθοδηγούν, τους παραλαμβάνουν από το σημείο της πόλης όπου φτάνουν (σταθμός/αεροδρόμιο κλπ.), τους γνωρίζουν στον υπεύθυνο καθηγητή της κλινικής ή τους εργαστηρίου και τους ξεναγούν στην πόλη! Με λίγα λόγια, οι CPs είναι φοιτητές που σπουδάζουν σε κάποια Ιατρική Σχολή της Ελλάδας και βοηθούν φοιτητές Ιατρικής απ’ όλο τον κόσμο κατά την προσαρμογή τους στην πόλη, αποκτώντας γνώσεις, εμπειρίες, φίλους αλλά και επιπλέον πόντους για τις Εξετάσεις Ανταλλαγών.
Host
Κατά την περίοδο της ανταλλαγής, μπορεί ένας/μία φοιτητής/τρια από τις Ιατρικές Σχολές της Ελλάδας να φιλοξενήσει ένα/μία φοιτητή/τρια από το εξωτερικό και να γνωρίσει ολοκληρωτικά μια άλλη κουλτούρα, να εξασκήσει τα αγγλικά σου, ενώ παράλληλα δοκιμάζει την εμπειρία της συγκατοίκησης. Έτσι, ο/η εισερχόμενος/η φοιτητής/τρια θα έχει τη δυνατότητα να γνωρίσει από πρώτο χέρι την ελληνική φιλοξενία και να νιώσει καλοδεχούμενος στη χώρα μας.
Η έρευνα αποτελεί σταθερή ενασχόληση για τους περισσότερους επαγγελματίες υγείας, χωρίς ωστόσο να δίνεται η προκαταρκτική εκπαίδευση σε επίπεδο Ιατρικών Σχολών στους φοιτητές. Στην πλειονότητα των Ιατρικών σχολών της Ελλάδας, η πρακτική άσκηση των φοιτητών σε ερευνητικά προγράμματα δεν είναι προσιτή, ούτε αποτελεί προϋπόθεση του προγράμματος σπουδών. Οι φοιτητές έχουν τη δυνατότητα μόνο άτυπα να επιδιώξουν την εθελοντική συμμετοχή τους σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα, κατόπιν επικοινωνίας με τους καθηγητές. Ως αποτέλεσμα, οι φοιτητές Ιατρικής δεν διαθέτουν βασικές ερευνητικές δεξιότητες, ενώ η έρευνα δεν προωθείται επαρκώς ως προοπτική καριέρας στο Ιατρικό επάγγελμα.
Η απόκτηση ερευνητικής εμπειρίας γίνεται σε ένα βαθμό μέσω ανεξάρτητων προγραμμάτων όπως το πρόγραμμα Ερευνητικών Ανταλλαγών της HelMSIC ή η ημερίδα “Ιατρική & Έρευνα”, καθώς και από αντίστοιχες πρωτοβουλίες διαφόρων φορέων και ινστιτούτων.
Στα πλαίσια της αξιολόγησης του προγράμματος “Ιατρική και Έρευνα” το Νοέμβριο του 2021, 69% των φοιτητών Ιατρικής σε μια κλίμακα από το 1 έως το 5 βαθμολόγησε με 5 τη σημασία της έρευνας για έναν φοιτητή Ιατρικής, ενώ το 22% με 4. Αντίστοιχα στα πλαίσια του προγράμματος σπουδών, 70% των φοιτητών βαθμολόγησαν ότι είναι μέτρια ικανοποιημένοι με την ερευνητική εκπαίδευση που λαμβάνουν (2-3), με το 90% να θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση της σε αυτό. Τέλος, μόνο το 16% των φοιτητών δήλωσε ότι είχε την ευκαιρία να συμμετέχει ενεργά στην ερευνητική διαδικασία.
Στις ελεύθερες προτάσεις για βελτίωση της ερευνητικής εκπαίδευσης, πολλοί φοιτητές προτείνουν την εγκαθίδρυση μιας πλατφόρμας για κοινοποίηση των ερευνητικών προγραμμάτων στα πανεπιστήμια, περεταίρω συζήτηση από τους διδάκτορες και εισαγωγή μαθημάτων πάνω στην ερευνητική μεθοδολογία.
Με βάση τα παραπάνω και με γνώμονα την προσφορά προς τους φοιτητές Ιατρικής και την κάλυψη αναγκών που προκύπτουν από την παρεχόμενη Ιατρική εκπαίδευση, δημιουργήθηκε μία Research Database (βάση δεδομένων) για κοινοποίηση διαθέσιμων ευκαιριών ερευνητικής άσκησης προς την ιατρική φοιτητική κοινότητα, με σκοπό την άμεση εμπλοκή κάθε φοιτητή στην έρευνα και στις αξίες που την διέπουν.
Σε αυτές μπορεί να αιτηθεί κάθε φοιτητής Ιατρικής, με σκοπό να εκπαιδευτεί και να αποκτήσει πρακτική εμπειρία σε διάφορα ερευνητικά πεδία.
Η εν λόγω (πλατφόρμα) βάση δεδομένων περιέχει διαθέσιμα ερευνητικά προγράμματα σε ακαδημαϊκά εργαστήρια, αλλά και Ερευνητικά Ινστιτούτα και Φορείς της χώρας, στα οποία μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι φοιτητές Ιατρικής εθελοντικά, κατόπιν συμπλήρωσης μιας σύντομης φόρμας δήλωσης συμμετοχής.
Για την επίτευξη των παραπάνω στόχων η HelMSIC συνεργάζεται με ποικίλους φορείς:
Ακαδημαϊκή Κοινότητα
Η Research Database περιέχει Ερευνητικές Ευκαιρίες που εδράζονται στις 7 Ιατρικές σχολές της χώρας αλλά και στο Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Μπορείς να μάθεις περισσότερα για τα διαθέσιμα ερευνητικά προγράμματα και τους υπεύθυνους ερευνητές εδώ.
Ερευνητικά Ινστιτούτα & Φορείς
Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Επιστημών “Alexander Fleming”:
To Ινστιτούτο ιδρύθηκε το 1965 ως αποτέλεσμα του οράματος της Amalia Fleming για τη δημιουργία ενός Ελληνικού Κέντρου επιστημονικής και τεχνολογικής υπεροχής, το οποίο θα προσέλκυε Έλληνες ερευνητές και θα βασιζόταν στην αξιοκρατία, τη διάκριση και την καινοτομία. Βασικός σκοπός του είναι η προώθηση της προηγμένης έρευνας, ώστε να κατανοηθούν οι μοριακοί μηχανισμοί αναφορικά με περίπλοκες βιολογικές διαδικασίες στην υγεία και στις διάφορες παθήσεις. Παράλληλα, συνεισφέρει σημαντικά στην ιατρική καινοτομία, μέσω της ανάπτυξης νέων θεραπευτικών διαγνωστικών μεθόδων, με επίκεντρο την ανοσία, τη φλεγμονή, τον καρκίνο και τις νευροεκφυλιστικές νόσους. Περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία και την ερευνητική δραστηριότητα του Ινστιτούτου υπάρχουν στην αντίστοιχη επίσημη ιστοσελίδα.
Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής:
Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής συστάθηκε τον Απρίλιο του 2021, εν μέσω μιας επικίνδυνης πανδημίας, με πολυδιάστατες βιοηθικές και τεχνοηθικές προκλήσεις. Αποτελεί συμβουλευτικό όργανο της Πολιτείας ως προς τους τομείς των επιστημών της ζωής και των νέων τεχνολογιών εν γένει. Έχει ως αποστολή τη διερεύνηση των ηθικών, κοινωνικών και νομικών διαστάσεων και συνεπειών στους τομείς, ιδίως, της βιολογίας, της βιοτεχνολογίας, της ιατρικής και της γενετικής, καθώς και των νέων τεχνολογιών, όπως της τεχνητής νοημοσύνης, των προηγμένων αλγορίθμων και της ρομποτικής. Περισσότερες πληροφορίες για τη λειτουργία και την ερευνητική δραστηριότητα της Επιτροπής μπορείτε να βρείτε στην αντίστοιχη ιστοσελίδα.
Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ:
Το Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ (ΕΙΠ), έτος ίδρυσης 1919, είναι το πρώτο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Δημόσιας Υγείας που ιδρύθηκε στην Ελλάδα. Σήμερα, 100 χρόνια από την Ίδρυσή του, το ΕΙΠ είναι ένα Ερευνητικό Ίδρυμα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, που εποπτεύεται από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Υγείας. Η λειτουργία του ΕIΠ διέπεται από τις διατάξεις τόσο του ελληνικού νόμου για τα Ερευνητικά Κέντρα όσο και από Διμερή Σύμβαση της Ελληνικής Κυβέρνησης (ν. 4528/2018) με το Institut Pasteur της Γαλλίας. Ένα μοναδικό χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το ΕΙΠ ως προς τα άλλα εθνικά ερευνητικά κέντρα, είναι ότι η έρευνα που διεξάγεται στα εργαστήριά του, κυρίως στα λοιμώδη νοσήματα και οι υπηρεσίες στη Δημόσια Υγεία είναι στενά συνδεδεμένες. Σημαντική είναι επίσης η ενεργή συμμετοχή του στο διεθνές δίκτυο των 33 Ινστιτούτων Παστέρ που σκοπό έχουν τον αγώνα έναντι των μολυσματικών νοσημάτων.
Επίσης, στην Research Database συμπεριλαμβάνονται και συνέδρια φοιτητών Ιατρικής από όλο τον κόσμο. Στα Συνέδρια αυτά δίνεται η δυνατότητα σε φοιτητές να παρουσιάσουν την ενασχόληση τους με την Έρευνα μέσω ελεύθερων ανακοινώσεων, παρουσιάσεων, διαγωνισμών abstract και poster. Εάν έχεις προηγούμενη επαφή με την Έρευνα μέσω των Ερευνητικών Ευκαιριών ή των Ερευνητικών Ανταλλαγών, η συμμετοχή σε ένα συνέδριο είναι μία ευκαιρία για να έρθεις σε επαφή με την έρευνα από μία διαφορετική οπτική και να παρουσιάσεις το έργο σου.
Συμμετοχή
Για τη συμμετοχή του φοιτητή σε κάποιο ερευνητικό πρόγραμμα Εργαστηρίου, Ερευνητικού Ινστιτούτου ή Φορέα, απαιτείται η συμπλήρωση μιας σύντομης φόρμας εκδήλωσης ενδιαφέροντος. Με βάση τις επιλογές των αιτούμενων φοιτητών καθώς και τα κριτήρια των υπευθύνων ερευνητών που πρέπει να πληροί ο κάθε συμμετέχοντας στο εκάστοτε πρόγραμμα, θα γίνει αντιστοίχιση των φοιτητών με τα διαθέσιμα ερευνητικά προγράμματα. Αμέσως μετά την αντιστοίχιση των αιτήσεων, οι Τοπικοί Υπεύθυνοι Έρευνας θα ενημερώσουν τους συμμετέχοντες και θα δώσουν σε κάθε φοιτητή κατευθυντήριες οδηγίες για την επικοινωνία του με τον υπεύθυνο ερευνητή.
Η διάρκεια άσκησης του φοιτητή ποικίλλει και καθορίζεται εν μέρει από τον υπεύθυνο του εκάστοτε ερευνητικού προγράμματος. Η τελική διάρκεια συμμετοχής του φοιτητή στο ερευνητικό πρόγραμμα, καθώς και η χρονική τοποθέτησή της γίνεται σε συμφωνία με τον υπεύθυνο ερευνητή μετά την αντιστοίχιση του φοιτητή με το πρόγραμμα. Μετά το πέρας του χρονικού διαστήματος συμμετοχής, θα δίνεται πιστοποιητικό συμμετοχής, κατόπιν συμπλήρωσης ενός μήνα άσκησης και της φόρμας αξιολόγησης.
Το AIMS Meeting – Annual International (bio)Medical Students’ Meeting είναι το μεγαλύτερο Συνέδριο Βιοϊατρικής στην Ευρώπη & διοργανώνεται κάθε χρόνο από τους φοιτητές του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας. Περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, περίπου 120 workshops, διαφορετικής δυσκολίας και σε διάφορους Τομείς όπως η Χειρουργική και η Βιοτεχνολογία, Keynote Lectures από διακεκριμένους Επιστήμονες, καθώς και διαγωνισμοί Ερευνητικού Poster, Abstract, Clinical Case Report και Start up Business.
Μέσα από τη συμμετοχή στο AIMS Meeting υπάρχει η δυνατότητα αλληλεπίδρασης με φοιτητές Ιατρικής από άλλες χώρες της Ευρώπης, εκπαίδευση και εξοικείωση με ένα μεγάλο εύρος θεματικών που σχετίζονται με την Ιατρική, καθώς και την ανταλλαγή απόψεων με άτομα από διαφορετικά πολιτισμικά περιβάλλοντα.
Η HelMSIC, αναγνωρίζοντας την σημασία της συνεχούς και ολιστικής εκπαίδευσης των φοιτητών Ιατρικής, καθώς και την άρρηκτη σύνδεση της αξίας της διαπολιτισμικότητας με το Ιατρικό επάγγελμα, προσπαθεί να παρέχει στους φοιτητές Ιατρικής ευκαιρίες εκπαίδευσης σε διαπολιτισμικό πλαίσιο. Για αυτόν το λόγο, δίνει κάθε χρόνο τη δυνατότητα σε 2 φοιτητές Ιατρικής από την Ελλάδα τη δυνατότητα να συμμετέχουν δωρεάν στο AIMS Meeting. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, τα άτομα αυτά, πέρα από την απόκτηση γνώσεων σε έναν μεγάλο αριθμό γνωστικών πεδίων, θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για προγράμματα κινητικότητας και διαπολιτισμικότητας άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, αλλά και να ενημερώσουν άλλους φοιτητές για αντίστοιχα προγράμματα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα μέσω της HelMSIC.
Αυτά τα άτομα θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα κομμάτια του προγράμματος, εκτός από τους διαγωνισμούς και θα είναι υπεύθυνα για την εξωτερίκευση της δραστηριοποίησης των φοιτητών Ιατρικής της Ελλάδας και της HelMSIC.
Ακόμα, δίνεται η δυνατότητα κάλυψης της διαμονής με φιλοξενίες, από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Λισαβόνας, προκειμένου οι συμμετέχοντες να έρθουν σε επαφή με την ζωή στην Πορτογαλία και να γνωρίσουν καλύτερα την κουλτούρα και την καθημερινότητα στην χώρα. Επιπλέον, για την ενίσχυση της επαφής με τον πολιτισμό, έχει διοργανωθεί και αντίστοιχο Cultural Program.
Ταυτόχρονα, η συμμετοχή στο συνέδριο είναι δυνατή για οποιοδήποτε άτομο που σπουδάζει Ιατρική στην Ελλάδα, μέσα από το website του συνεδρίου, πληρώνοντας το αντίστοιχο fee συμμετοχής. Σε αυτή την περίπτωση δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στους φοιτητές στους διαγωνισμούς Ερευνητικού Poster, Abstract, Clinical Case Report και Start Up Business.