Exchanges | Frequently Asked Questions

You are here:

Οι Ανταλλαγές της HelMSIC πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της IFMSA (Παγκόσμια Συνομοσπονδία Οργανώσεων Φοιτητών Ιατρικής) και αποτελούν παγκοσμίως το μεγαλύτερο πρόγραμμα κινητικότητας φοιτητών ιατρικής. Οι συμμετέχοντες του προγράμματος των Ανταλλαγών έχουν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν άσκηση σε μια Πανεπιστημιακή κλινική ή σε ένα εργαστήριο σε μία χώρα του εξωτερικού για ένα μήνα. Σε μία Ερευνητική Ανταλλαγή ο φοιτητής συμμετέχει σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα ενός εργαστηρίου, με αντικείμενο που εμπίπτει σε βασική, προκλινική ή κλινική έρευνα (πχ Βιολογία, Βιοχημεία, Φυσιολογία, Επιδημιολογία κλπ). Σε μία Κλινική Ανταλλαγή ο φοιτητής ασκείται σε μία κλινική πανεπιστημιακού νοσοκομείου μεταξύ των  επιλογών του, εξασκώντας τις κλινικές του δεξιότητες και γνωρίζοντας το σύστημα υγείας της χώρας υποδοχής.

Ταυτόχρονα, ο φοιτητής συμμετέχει σε δραστηριότητες πολιτισμικού χαρακτήρα (social program) μαζί με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες του προγράμματος Ανταλλαγών. Μέσα από δραστηριότητες και εκδρομές, ο φοιτητής ανακαλύπτει τον τρόπο ζωής των φοιτητών Ιατρικής της χώρας που επισκέπτεται και εξοικειώνεται με τη διαπολιτισμική κατανόηση , συμπληρώνοντας έτσι την εμπειρία της Ανταλλαγής.

Το fee της ανταλλαγής ανέρχεται στα 290€ και καλύπτει τη διαμονή και τη διατροφή για ολόκληρο τον μήνα της ανταλλαγής στη χώρα υποδοχής. Στη διατροφή περιλαμβάνεται οπωσδήποτε ένα γεύμα κάθε εργάσιμη ημέρα και σε αρκετές περιπτώσεις και δεύτερο. Σε περίπτωση που δεν παρέχεται το γεύμα στη λέσχη ή κάποιο εστιατόριο, η Τοπική Επιτροπή υποδοχής οφείλει να σου καταβάλει χρηματικό ποσό ίσης αξίας με την αξία του γεύματος (pocket money). 

Τα εισιτήρια για το ταξίδι, καθώς και πιθανά έξοδα για ασφάλιση, μεταφράσεις, VISA κλπ επιβαρύνουν το φοιτητή αποκλειστικά και δεν καλύπτονται από την HelMSIC, ούτε από την χώρα υποδοχής.

Σε κάθε Τοπική Επιτροπή της HelMSIC υπάρχουν Τοπικοί Υπεύθυνοι Κλινικών και Ερευνητικών Ανταλλαγών, οι οποίοι υποστηρίζουν και προετοιμάζουν τους φοιτητές που θα πραγματοποιήσουν μια ανταλλαγή στο εξωτερικό, καθόλη τη διάρκεια, από την απόκτηση του συμβολαίου μέχρι και την επιστροφή τους από την ανταλλαγή. Μπορείς να απευθύνεσαι στα emails τους για οποιαδήποτε απορία ή προβληματισμό, όποτε το χρειάζεσαι.

Αυτό δεν είναι δυνατό. Οι φοιτητές που ακυρώνουν τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα μετά την απόκτηση συμβολαίου σε μία χώρα του εξωτερικού, δε δικαιούνται να διεκδικήσουν άλλο συμβόλαιο στην ίδια σεζόν ανταλλαγών. Φυσικά την επόμενη χρονιά μπορούν να συμμετάσχουν κανονικά στις Εξετάσεις Ανταλλαγών, χωρίς κάποιο περιορισμό.

Τα απαραίτητα/απαιτούμενα έγγραφα είναι διαφορετικά από χώρα σε χώρα. Τα απαιτούμενα έγγραφα αναφέρονται στα Exchanges’ Conditions κάθε χώρας τα οποία μπορείτε να βρείτε εδώ για τις κλινικές και εδώ για τις ερευνητικές ανταλλαγές. Είναι πολύ σημαντικό να παραδώσετε όλα τα έγγραφα την ημερομηνία που θα καθορίσουν οι υπεύθυνοι των ανταλλαγών γιατί σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να υπάρξει κάποιο ζήτημα με τη χώρα υποδοχής. 

Παραδείγματα συχνών εγγράφων είναι: αντίγραφο διαβατηρίου, ασφάλεια υγείας, βεβαίωση σπουδών, αναλυτική βαθμολογία, φωτοτυπία βιβλιαρίου υγείας  με τα εμβόλια, συστατική επιστολή, motivation letter κλπ

Σημ.1. Για να ταξιδέψεις σε χώρα εντός ΕΕ, απαιτείται μόνο αστυνομική ταυτότητα (νέου τύπου με λατινικούς χαρακτήρες).

Σημ.2. Για να μάθεις για ποιες χώρες, εκτός ΕΕ, απαιτείται VISA, πρέπει να τηλεφωνήσεις στην αντίστοιχη πρεσβεία για σιγουριά ή να επισκεφτείς την ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, αφού όμως προηγουμένως έχεις ρωτήσει τον Τοπικό Υπεύθυνο Ανταλλαγών ή τον Contact Person σου στη χώρα υποδοχής για τον τύπο της βίζας που απαιτείται από την αντίστοιχη οργάνωση του εξωτερικού.

Σημ.3. Στις χώρες της ΕΕ η ασφάλεια υγείας μπορεί να καλυφθεί από την κάρτα ευρωπαϊκής ασφάλισης που εκδίδεται από τα ασφαλιστικά ταμεία. Για τις λοιπές χώρες πρέπει να βγάλεις ασφάλεια από ιδιωτική εταιρεία (π.χ. Swisscare)

Αυτό εξαρτάται από την εκάστοτε Τοπική Επιτροπή, αλλά συνήθως οι φοιτητές μένουν σε φοιτητικές εστίες, hostel, ξενοδοχεία  ή διαμερίσματα μαζί με άλλους φοιτητές ανταλλαγών. Υπάρχουν βέβαια και περιπτώσεις όπου φιλοξενούνται στο σπίτι φοιτητών ιατρικής της χώρας υποδοχής. Ως προς τη διατροφή, συνήθως τα γεύματα παρέχονται στη λέσχη του πανεπιστημίου, στο νοσοκομείο ή σε κάποιο εστιατόριο-μαγειρείο, για τα οποία προσφέρονται κουπόνια. Ακόμη, υπάρχει η δυνατότητα η Τοπική Επιτροπή να προσφέρει pocket money, ένα ποσό δηλαδή με το οποίο οι φοιτητές καλύπτουν τα έξοδα της διατροφής τους. Ο αριθμός των γευμάτων ανά ημέρα εξαρτάται από την Τοπική Επιτροπή της εκάστοτε χώρας, συνηθέστερα όμως είναι ένα ή δύο. 

Γενικά, από την πρώτη κιόλας μέρα που θα παραλάβεις τους κωδικούς σου μπορείς να αρχίσεις να ετοιμάζεις και να στείλεις την αίτησή σου. Όμως, χρειάζεται μεγάλη προσοχή με τα Exchange Conditions της χώρας υποδοχής, γιατί σε μερικές χώρες η προθεσμία είναι πάνω από 4-6 μήνες πριν την ανταλλαγή. Οι προθεσμίες αναφέρονται στα exchange conditions κάθε χώρας!

Όσο νωρίτερα αποσταλεί η αίτηση τόσο καλύτερα, καθώς αυξανεις τι πιθανότητες να γίνεις δεκτός/ή στην πόλη και κλινική/εργαστήριο της επιλογής σου.

Η επιβεβαίωση έρχεται με την μορφή μιας ηλεκτρονικής κάρτας (Card of Acceptance), στην οποία αναφέρονται επακριβώς η πόλη, το πρόγραμμα και το πανεπιστήμιο υποδοχής, καθώς και οι ακριβείς ημερομηνίες. Το αργότερο που μπορεί να αποσταλεί αυτή η κάρτα από τη χώρα υποδοχής είναι 2 μήνες πριν την ανταλλαγή.

Αρχικά, με την παραλαβή της κάρτας αποδοχής, σου παρέχονται τα στοιχεία επικοινωνίας ενός φοιτητή ιατρικής από την πόλη υποδοχής, ο οποίος θα είναι ο contact person σου. Σε αυτόν μπορείς να απευθύνεσαι πριν την αναχώρησή σου για οποιαδήποτε απορία έχεις σχετικά με το πρόγραμμα ή τη χώρα. Κατά την άφιξή σου στην πόλη, ο Contact Person θα είναι εκεί για να σε παραλάβει και να σε καθοδηγήσει στον τόπο διαμονής σου και στην κλινική/εργαστήριο, όπου και θα σε συστήσει στον επιβλέποντα καθηγητή. Κατά τη διάρκεια της ανταλλαγής σου θα μπορείς να επικοινωνείς μαζί του για ό,τι προκύπτει και φυσικά μπορείτε να ανακαλύψετε μαζί την πόλη και τον πολιτισμό της, μέσα από διάφορες δραστηριότητες που διοργανώνονται.

Γενικά, τους καλοκαιρινούς μήνες σε σχεδόν όλες τις πόλεις υποδοχής, υπάρχουν από αρκετοί φοιτητές που πραγματοποιούν την ανταλλαγή τους και άρα σχεδόν ποτέ δεν είναι κάποιος φοιτητής μόνος του. Όσον αφορά το εκπαιδευτικό κομμάτι της ανταλλαγής, κατά πάσα πιθανότητα η άσκηση στην κλινική ή στο εργαστήριο θα είναι μαζί με φοιτητές της τοπικής ιατρικής σχολής καθώς και με άλλους ανταλλασσόμενους φοιτητές.

Αυτό εξαρτάται από τον υπεύθυνο καθηγητή και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κλινικής ή του ερευνητικού προγράμματος, αλλά οι περισσότεροι φοιτητές παρακολουθούν από τις 9 το πρωί μέχρι και το μεσημέρι. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτές οι ώρες είναι επαρκείς για την απόκτηση του πιστοποιητικού παρακολούθησης. Το πρόγραμμα αφορά τις εργάσιμες ημέρες της εβδομάδας και τα σαββατοκύριακα είναι ελεύθερα για άλλες δραστηριότητες. 

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι συνήθως στα αγγλικά. Αλλά, όπως θα δεις στα Exchange Conditions σε συγκεκριμένες χώρες απαιτείται ένα βασικό επίπεδο  γνώσης  της αντίστοιχης γλώσσας (π.χ. γαλλικά, ισπανικά)

Εκτός από το να έχεις παρακολουθήσει το 80% των εργάσιμων ημερών στο πρόγραμμα της κλινικής ή του εργαστηρίου σου, είναι επίσης απαραίτητο να συμπληρώσεις την φόρμα αξιολόγησης (Evaluation Form) πριν ολοκληρώσεις την ανταλλαγή σου. Επίσης, πολύ σημαντικό είναι το Student’s Handbook/Student’s Logbook, το οποίο θα σου αποσταλεί ηλεκτρονικά από τον υπεύθυνο των ανταλλαγών της τοπικής σου: εσύ θα πρέπει να το εκτυπώσεις πριν την ανταλλαγή σου και να το χρησιμοποιήσεις εκεί που θα ασκηθείς. Περιέχει μία λίστα ανά εβδομάδες άσκησης  με δεξιότητες που απέκτησες και εκπαιδευτικές δραστηριότητες που παρακολούθησες

Υπάρχει αυτή η δυνατότητα! Οι Τοπικοί Υπεύθυνοι Ανταλλαγών συλλέγουν στην αρχή της χρονιάς τα στοιχεία των φοιτητών που έχουν πραγματοποιήσει μια ανταλλαγή στο εξωτερικό και επιθυμούν να βοηθήσουν τους φοιτητές που θα επισκεφθούν την ίδια χώρα. Μπορούν να σας παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας για να έρθετε σε επαφή μαζί τους και να λύσετε οποιαδήποτε απορία έχετε για την εκάστοτε χώρα και το πρόγραμμά της.

Είναι δυνατό να ακυρώσεις την ανταλλαγή σου σε οποιαδήποτε φάση της διαδικασίας. Αρχικά θα πρέπει να απευθυνθείς στον τοπικό υπεύθυνο σου και να τον ειδοποιήσεις όσο νωρίτερα γίνεται για την ακύρωση. Αυτός θα σου στείλει την υπεύθυνη δήλωση ακύρωσης την οποία πρέπει να υπογράψεις. Εφόσον έχει γίνει από μέρους σου η κατάθεση του fee, η επιστροφή των χρημάτων εξαρτάται από την εύρεση ή μη αντικαταστάτη και τη χρονική περίοδο της ακύρωσης.

Στο τέλος της αίτησής σου (AF – Application Form) υπάρχει η επιλογή να τοποθετηθείς μαζί με κάποιο άτομο της επιλογής σου. Οι μόνες πληροφορίες που χρειάζεται να δώσεις είναι το όνομα του και ο αριθμός της AF του.

Συμπλήρωση Application Form – αποστολή απαιτούμενων εγγράφων – 4 μήνες πριν την ανταλλαγή

Αναμονή Card of Acceptance – 2 μήνες πριν την ανταλλαγή

Αποστολή Card of Confirmation – 1 μήνα πριν την ανταλλαγή

Συμπλήρωση Evaluation Form – Μέχρι το τέλος της ανταλλαγής

 

 

 

Χρήσιμοι Όροι

IFMSA: International Federation of Medical Students’ Associations (η παγκόσμια συνομοσπονδία οργανώσεων φοιτητών ιατρικής-μέλος της οποίας είναι η HelMSIC)

SCOPE: Standing Committee on Professional Exchange (Τομέας Δράσης Κλινικών Ανταλλαγών)

SCORE: Standing Committee on Research Exchange (Τομέας Δράσης Ερευνητικών Ανταλλαγών)

NEO: National Exchange Officer (ο πανελλήνιος υπεύθυνος για τις ανταλλαγές κλινικού τύπου)

NORE: National Officer on Research Exchange (ο πανελλήνιος υπεύθυνος για τις ανταλλαγές ερευνητικού τύπου)

LEO: Local Exchange Officer (ο τοπικός υπεύθυνος κλινικών ανταλλαγών)

LORE: Local Officer on Research Exchanges (ο τοπικός υπεύθυνος ερευνητικών ανταλλαγών)

PE: Professional Exchange 

RE: Research Exchange 

CP: Contact Person

AF: Application Form (= αίτηση στη χώρα υποδοχής)

CoD: Card of Documents (= η καρτέλα όπου μπορείς να ανεβάσεις τα απαιτούμενα έγγραφα)

CA: Card of Acceptance (= κάρτα αποδοχής)

CC: Card of Confirmation

EF: Evaluation Form