Δημόσια Υγεία

You are here:

O Τομέας Δράσης Δημόσιας Υγείας οραματίζεται την ενδυνάμωση των μελλοντικών επαγγελματιών υγείας, έτσι ώστε να προάγουν και να συνηγορούν υπέρ της πρόληψης και διατήρησης της υγείας της κοινότητας, με τρόπο βασισμένο στις ανάγκες αυτής. Αποτελεί έναν από τους πρώτους Τομείς Δράσης στους οποίους ξεκίνησε να δραστηριοποιείται η HelMSIC και μέσα στα χρόνια ευαισθητοποιεί, εκπαιδεύει και ενημερώνει τόσο άτομα που σπουδάζουν Ιατρική όσο και το ευρύ κοινό για μείζονα ζητήματα Δημόσιας Υγείας, με βάση την επικαιρότητα αυτής κάθε δεδομένη χρονική στιγμή. Έτσι, ανά τα χρόνια άτομα που σπουδάζουν Ιατρική έχουν εκπαιδευτεί ολιστικά σε ζητήματα που αφορούν την Ψυχική Υγεία μέσα από Συνέδρια και Ημερίδες, έχουν ενημερωθεί σε ζητήματα σχετικά με τη Μικροβιακή Αντοχή και έχουν ενημερώσει το ευρύ κοινό για τα εμβόλια και την ανοσοποίηση, καθώς και για τον υγιεινό τρόπο ζωής, τα καρδιαγγειακά και το Σακχαρώδη Διαβήτη.

IMG_4227
cope (1)
Untitled design (6)

Δομή

Ο Τομέας Δράσης συντονίζεται πανελληνίως από τον/την Πανελλήνιο/α Υπεύθυνο/η Δημόσιας Υγείας (National Officer on Public Health – NPO), ενώ οι τοπικές αρμοδιότητες μοιράζονται στα άτομα στη θέση του Τοπικού Υπεύθυνου Δημόσιας Υγείας (Local Officers on Public Health – LPOs) τα οποία μεταφέρουν την επικαιρότητα και τη σημασία της Δημόσιας Υγείας στις Τοπικές τους Επιτροπές.

Ακόμα, μέλη του τομέα είναι εκπαιδευτές ομοταγούς εκπαίδευσης πάνω σε ζητήματα Δημόσιας Υγείας (Public Health Trainers), άτομα τα οποία έχουν λάβει ειδική κατάρτιση στη μη τυπική μάθηση ενηλίκων, καθώς και σε θεματικές Δημόσιας Υγείας.

Φυσικά οποιος/α φοιτητής/τρια Ιατρικής το επιθυμεί μπορεί να γίνει μέλος της ομάδας του Τομέα Δράσης.

Θεματικές

Ο Τομέας Δράσης για τη Δημόσια Υγεία πραγματεύεται και ασχολείται με θεματικές που αφορούν τη Δημόσια Υγεία, οι οποίες μπορούν να διακριθούν στις παρακάτω ευρύτερες θεματικές, κάθε μία από τις οποίες συμπεριλαμβάνει άλλες υποθεματικές:

Μικροβιακή Αντοχή
Ανερχόμενες Λοιμώξεις
Παραμελημένες Τροπικές Νόσοι (Neglected Tropical Diseases)
Εμβόλια και Ανοσοποίηση

Καρκίνος – Ευαισθητοποίηση και Πρόληψη
Καρδιαγγειακά Νοσήματα
Σακχαρώδης Διαβήτης
Κατάχρηση Αλκοόλ
Κάπνισμα
Πρωτογενής Πρόληψη

Προαγωγή Ψυχικής Υγείας
Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση
Ψυχική Υγεία Επαγγελματιών Υγείας
Υπηρεσίες Παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας
Κατάρριψη Στίγματος γύρω από την Ψυχική Υγεία

Πρωτοβάθμια Υγεία
Καθολική Υγειονομική Κάλυψη
Δωρεά Οργάνων
Προαγωγή Εθελοντικής Προσφοράς Αίματος

Κλιματική Αλλαγή και Επίδραση στην Υγεία
Ενιαία Υγεία (One Health)
Πλανητική Υγεία (Planetary Health)
Βιωσιμότητα Συστημάτων Υγείας απέναντι στην Κλιματική Αλλαγή

helmsic_photo_117
Untitled design (6)
cope (1)

Διεθνή Δίκτυα

Ο Τομέας Δράσης αντιστοιχεί στην Standing Committee on Public Health (SCOPH) της IFMSA και στο Public Health Pillar της EMSA.

Προγράμματα & Δράσεις