7 Μαρτίου, 2025

Hard Skills Academy – Σεμινάριο εκμάθησης Κλινικών Δεξιοτήτων

Σύμφωνα με έρευνα [1] οι φοιτητές/-τριες ιατρικής και απόφοιτοι γιατροί της εποχής μας έχουν σημαντικά ελλείμματα στις κλινικές τους δεξιότητες. 

Η κατάσταση έχει οδηγήσει τους εκπαιδευτικούς της ιατρικής ανά τον κόσμο να στραφούν σε εναλλακτικές επιλογές για τη βελτίωση της κλινικών δεξιοτήτων των φοιτητών/-τριων ιατρικής. Μεταξύ αυτών είναι η δημιουργία κέντρων κλινικών δεξιοτήτων.

Δυστυχώς, στην χώρα μας κάτι τέτοιο δεν είναι ευρέως διαδεδομένο με αποτέλεσμα οι μελλοντικοί/-ες επαγγελματίες υγείας να αισθάνονται άγχος για τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν στην κλινική πράξη.

Επομένως, η θεσμοθετημένη ιατρική εκπαίδευση στην Ελλάδα δεν προσφέρει την αναγκαία και πρακτική εκμάθηση βασικών κλινικών δεξιοτήτων απαραίτητων για τους προπτυχιακούς φοιτητές, όπως η συρραφή τραύματος, η επιδεσμολογία και η τοποθέτηση IV γραμμής. Ειδικότερα, οι επίσημοι οδηγοί σπουδών των περισσότερων Ιατρικών Σχολών δεν ορίζουν με σαφήνεια το χρονικό πλαίσιο και τον τρόπο εκμάθησης των εν λόγω δεξιοτήτων, ενώ αναφέρουν ελάχιστα την συστηματοποιημένη εκπαίδευση πάνω σε αυτές. [2]

Έτσι, η HelMSIC μέσω του τομέα της Ιατρικής Εκπαίδευσης, διοργανώνει το Hard Skills Academy, ένα διήμερο σεμινάριο εκμάθησης βασικών κλινικών δεξιοτήτων.

Στόχοι προγράμματος

Το Hard Skills Academy στοχεύει στην κάλυψη κενών της Ιατρικής Εκπαίδευσης, ενισχύοντας την κατάρτιση των μελλοντικών επαγγελματιών υγείας. Ως αποτέλεσμα, συμβάλλει στη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας, με απώτερο σκοπό τη βέλτιστη περίθαλψη του κοινωνικού συνόλου.

Περιγραφή προγράμματος

Οι συμμετέχοντες/-ουσες του προγράμματος θα έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ένα τρίωρο workshop και ένα δίωρο της επιλογής τους μοιρασμένα σε δυο μέρες. Μετά την ολοκλήρωση των δίωρων workshops θα διεξαχθεί σύντομο forum-ανοιχτή συζήτηση σχετικά τις εκπαιδευτικές ανάγκες των φοιτητών/-τριων Ιατρικής και ποιος είναι ο ρόλος των φοιτητών/-τριων στην εκπαίδευση τους.

Πιο συγκεκριμένα, τα workshops που θα διεξαχθούν σε κάθε τοπική επιτροπή είναι…

Αθήνα

Σάββατο 29 Μαρτίου στις 11:00 και Κυριακή 30 Μαρτίου στις 11:00 

Συρραφή Τραύματος, τρίωρο workshop

Προσπέλαση IV-IM, δίωρο workshop

Διαχείριση Αεραγωγού, δίωρο workshop



Αλεξανδρούπολη

Δευτέρα 31 Μαρτίου στις 16:00 και Τρίτη 1 Απριλίου στις 16:00

Συρραφή Τραύματος, τρίωρο workshop

Επιδεσμολογία, δίωρο workshop

Διαχείριση Επειγόντων Παθολογικών Περιστατικών, δίωρο workshop



Ηράκλειο

Σάββατο 29 Μαρτίου στις 11:00 και Κυριακή 30 Μαρτίου στις 11:00 ή στις 15:00 (ανάλογα με τη βάρδια που θα μπεις)

Συρραφή Τραύματος, τρίωρο workshop

Παιδιατρικό BLS, τρίωρο workshop

Διαχείριση Πνευμοθώρακα-Δύσπνοιας, δίωρο workshop



Ιωάννινα

Σάββατο 29 Μαρτίου στις 10:00 και Κυριακή 30 Μαρτίου στις 10:00

Σεμινάριο Συρραφής Τραύματος, τρίωρο workshop

Γνωριμία με τη Διακομιδή, δίωρο workshop

Προσπέλαση IV-IM, δίωρο workshop




Πάτρα

Τετάρτη 26 ή Πέμπτη 27 Μαρτίου στις 15:00 (ανάλογα με τη βάρδια που θα μπεις) και Παρασκευή 28 Μαρτίου 15:00 ή Σάββατο 29 Μαρτίου στις 11:00 (ανάλογα με τη βάρδια που θα μπεις)

Σεμινάριο Συρραφής Τραύματος, τρίωρο workshop

Διαχείριση Αιμορραγίας, δίωρο workshop

Διαχείριση Πνευμοθώρακα-Δύσπνοιας, δίωρο workshop



Kόστος συμμετοχής

Το σεμινάριο απευθύνεται στους φοιτητές/-τριες Ιατρικής όλων των ετών και το κόστος συμμετοχής στο πρόγραμμα ανέρχεται στα 5 ευρώ, ποσό που καλύπτει τα απαραίτητα υλικά των workshops και τα coffee breaks.

Πιστοποιητικό συμμετοχής

Μετά την ολοκλήρωση του Hard Skills Academy, οι συμμετέχοντες/-ουσες λαμβάνουν πιστοποιητικό παρακολούθησης από την HelMSIC και τους διδάσκοντες των workshops.

Πώς μπορώ να συμμετέχω;

Μπορείς να δηλώσεις συμμετοχή στην παρακάτω φόρμα μέχρι τις 15 Μαρτίου, 23:59:

https://forms.gle/jTUFbg8pyeo84Ldm7

Περισσότερες πληροφορίες μπορείς να βρεις στο Facebook Event της Τοπικής σου Επιτροπής.

Αναφορές

[1] Role of Clinical Skills Centers in Maintaining and Promoting Clinical Teaching Awad Mohamed Ahmed, MD, Professor of Medicine, University of Bahr Elghazal, Khartoum, Sudan, 2009

[2] Προγράμματα Σπουδών των Ελληνικών Ιατρικών Σχολών,  Μ. Σαχά1,2, Μ. Ζαχαράκη1,3, Κ. Πασχοπούλου1,3, Κ. Πατρίκου1,4, 2024

1Ελληνική Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων Φοιτητών Ιατρικής, 2Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Πατρών, 3Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, 4Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Κρήτης



Κοινοποίησέ το:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ανακάλυψε περισσότερα...