Οι δομές ιατρικής περίθαλψης και ιδίως όσες αφορούν την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, είναι το πρώτο προστατευμένο περιβάλλον στο οποίο θα βρεθεί ένα άτομο που έχει υποστεί κακοποίηση. Οι επαγγελματίες υγείας αντίστοιχα είναι ο πιο άμεσος δίαυλος για να επικοινωνήσει το θύμα αυτό που του έχει συμβεί. Η ικανότητα των επαγγελματιών υγείας να αναγνωρίσουν τα περιστατικά κακοποίησης εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως οι γνώσεις, η ευαισθητοποίηση, και οι συμπεριφορές τους σε ό,τι αφορά την έμφυλη βία, καθώς και η εκπαίδευση που έχουν λάβει σχετικά με τη διαχείριση αυτών των περιστατικών.
Συνεχίζοντας τις προσπάθειες της για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας, η HelMSIC και το Δίκτυο Νέων Ιατρών Ελλάδος (JDN Hellas) διοργανώνουν το “Webinar Προσέγγισης ασθενούς που έχει υποστεί κακοποίηση”, υπό την αιγίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μία σειρά εισηγήσεων από ομιλητές/τριες, που θα προσεγγίσουν το ζήτημα από διαφορετικές σκοπιές με στόχο την πολύπλευρη κατάρτιση των συμμετεχόντων, έτσι ώστε να μπορούν να αντιμετωπίζουν όλους/ες τους/τις ασθενείς με ολιστικότητα και αξιοπρέπεια, σεβόμενοι τα δικαιώματά τους, καθώς και να είναι σε θέση να κρατούν την απαραίτητη στάση για την προαγωγή της ισότητας των φύλων και την καταπολέμηση του φαινομένου.
Agenda
16:30 Χαιρετισμοί
16:40 Ομιλία “Εκπαίδευση φοιτητών/τριών Ιατρικής για την διαχείριση ασθενών που έχουν υποστεί κακοποίηση”
17:00 Ομιλία “Πρωτόκολλο διαχείρισης ασθενούς που έχει υποστεί κακοποίηση”
17:20 Ομιλία “Θύματα έμφυλης βίας και υπηρεσίες Υγείας στην Ελλάδα”
17:40 Ανοιχτή Συζήτηση
Το σεμινάριο απευθύνεται σε όλους/ολες τους/τις επαγγελματίες υγείας (ιατροί, νοσηλευτές/τριες, φαρμακοποιοί κ.ά.) και φοιτητές/τριες Ιατρικής και θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 21 Οκτωβρίου διαδικτυακά, μέσω της πλατφόρμας Zoom.