9 Οκτωβρίου, 2024

Η Συμμετοχή της HelMSIC Στο Athens Patients’ Forum

Ενεργά μέλη της HelMSIC από όλη την Ελλάδα, συμμετείχαν στο πρώτο Φόρουμ Ασθενών από την Ένωση Ασθενών Ελλάδας και Γραφείου του ΠΟΥ στην Αθήνα για την Ποιότητα της Φροντίδας και την Ασφάλειας των Ασθενών στις 20 Σεπτεμβρίου 2024, το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Ωδείο Αθηνών, στο πλαίσιο του HEALTH-IQ Project.

Πιο συγκεκριμένα, Στο Athens Patients’ Forum 7 φοιτητές και φοιτήτριες Ιατρικής, βρέθηκαν μεταξύ των περίπου 300 συμμετεχόντων, σε μια εκδήλωση, καθοριστική για τη διαμόρφωση του μέλλοντος της υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα, διασφαλίζοντας ότι η ασφάλεια των ασθενών και η ποιότητα της περίθαλψης θα παραμείνουν στο επίκεντρο των πρωτοβουλιών βελτίωσης της, ανοίγοντας το δρόμο για ένα πιο ασθενοκεντρικό σύστημα, βασισμένο στις ανάγκες των ασθενών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ως ομιλητές διακεκριμένοι προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, εκπρόσωποι του ΠΟΥ/Ευρώπης, εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής και επιστημονικής κοινότητας, της Πολιτείας και των συλλόγων ασθενών. 

Ειδικότερα, η ημερίδα είχε ως στόχο την επισήμανση των προβλημάτων και των πραγματικών αναγκών των ασθενών στην Ελλάδα, την ευαισθητοποίηση και τον προβληματισμό, τον διάλογο, και τελικώς την δέσμευση από πλευράς του ΠΟΥ για δράση και πράξη για την όσο τον δυνατόν καλύτερη ικανοποίηση των αιτημάτων της μεγάλης κοινότητας των Ελλήνων ασθενών. 

Μεταξύ των καίριων ζητημάτων που τέθηκαν προς συζήτηση ήταν η έννοια της υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας, η προώθηση μέτρησης-αξιολόγησης της ποιότητας παροχής υπηρεσιών υγείας, η έννοια της εγγραμματοσύνης (health literacy) των ασθενών, καθώς και η μακροχρόνια καταπραϋντική φροντίδα των χρόνιων πασχόντων ασθενών. 

Αδιαμφισβήτητα, όλες ο παραπάνω θεματικές αποτελούν σοβαρά ζητήματα της σύγχρονης δημόσιας υγείας, στα οποία όλοι/ες οι φοιτητές/τριες Ιατρικής Εμπλέκονται άμεσα. Μέσω της συμμετοχής μας στο Forum λοιπόν είμαστε πλέον πιο ενημερωμένοι/ες, ευαισθητοποιημένοι/ες και πρόθυμοι/ες να συμβάλλουμε ως HelMSIC και ως μελλοντικοί/ές γιατροί στην προσπάθεια αυτή να βελτιωθούν οι παροχές υγείας στους/στις ασθενείς με ανθρωποκεντρικό και ωφέλιμο τρόπο, μεταφέροντας τη πληροφορία αυτή στους/στις φοιτητές/τριες Ιατρικής.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την Ένωση Ασθενών Ελλάδας, καθώς και το Γραφείο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τη πρόσκληση μας στην εκδήλωση αυτή!

Κοινοποίησέ το:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ανακάλυψε περισσότερα...