8 Σεπτεμβρίου, 2024

Οδηγός προσέγγισης ασθενούς που έχει υποστεί κακοποίηση

Στην Ελλάδα, σύμφωνα με δεδομένα από το Παρατηρητήριο Ισότητας Φύλων της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, υπάρχει συνεχής αύξηση των περιστατικών έμφυλης βίας από το 2012 μέχρι το 2022, με ετήσιο αριθμό γυναικών θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας το 2022 ήταν 10.131, έναντι των 1.630 το 2012, και δημοσιεύσεις εφημερίδων αναδεικνύουν πως το πρώτο εννεάμηνο του 2023 ο αριθμός ανέρχεται ήδη στα 8.865. Σημαντική αύξηση παρατηρείται επιπλέον στον αριθμό των γυναικοκτονιών, οι οποίες έφτασαν τις 24 το 2022, και τις 13 το 2023.

Παρά το γεγονός ότι η πιο άμεση διέξοδος για τα άτομα που έχουν υποστεί κακοποίηση είναι το σύστημα υγείας και οι επαγγελματίες που εργάζονται σε αυτό, δεν προβλέπεται κάποια συστηματική εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας μέσα από το Πρόγραμμα Σπουδών των Ιατρικών Σχολών σχετικά με το ζήτημα, με μερικές μόνο μεμονωμένες αναφορές στο μάθημα της Ιατροδικαστής. 

Η HelMSIC μέσω του Τομέα Δράσης της Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας, εντοπίζοντας την ανάγκη για εκπαίδευση των φοιτητών Ιατρικής και των επαγγελματιών υγείας, έχει δομήσει έναν οδηγό προσέγγισης ασθενούς που έχει υποστεί κακοποίηση, παρέχοντας τα βήματα και τους τρόπους προσέγγισης για την ολοκληρωμένη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ενός ασθενή που έχει υποστεί κάποιας μορφής έμφυλη κακοποίηση.

Ο οδηγός έχει δομηθεί με την επιστημονική επιμέλεια και σε σε συνεργασία με την δρ. Χαρά Σπηλιοπούλου, καθηγήτρια Ιατροδικαστικής και Τοξικολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.

Διάβασε τον Οδηγό Προσέγγισης Ασθενούς που έχει υποστεί κακοποίηση:

Το έργο υποστηρίζεται από το Πρόγραμμα Ενδυνάμωσης των Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ισότητας των Φύλων και της Ενδυνάμωσης των Γυναικών, το οποίο σχεδιάστηκε και υλοποιείται από το Social Dynamo, το NGO Hub του Ιδρύματος Μποδοσάκη.

Κοινοποίησέ το:
Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp

Ανακάλυψε περισσότερα...